Egg tart
This is my favourite partner with hot tea. Egg tart! But now, selera itu sudah berkurang, mungkin terlalu kerap menjamah makanan manis....menyebabkan kurang selera untuk makan makan manis lagi berkrim.
Nak kongsikan resepi yang biasa saya gunakan, buat sama di rumah atau dalam kelas pengajaran saya...So far, memang sedap.... pada saya la..so kawan- kalau nak cuba, boleh la gunakan resepi di bawah:
Egg tart
Doh:
Tepung gandum 600 gm
Tepung custart 4 tbsp
Susu tepung 4 tbsp
Gula kastor 2 tbsp
Kuning telur 2 noss
Butter 400 gm
Campurkan semua dan ulikan sehingga jadi doh.
Nak kongsikan resepi yang biasa saya gunakan, buat sama di rumah atau dalam kelas pengajaran saya...So far, memang sedap.... pada saya la..so kawan- kalau nak cuba, boleh la gunakan resepi di bawah:
Egg tart
Doh:
Tepung gandum 600 gm
Tepung custart 4 tbsp
Susu tepung 4 tbsp
Gula kastor 2 tbsp
Kuning telur 2 noss
Butter 400 gm
Campurkan semua dan ulikan sehingga jadi doh.
Filling:
Castor Sugar 120 gm
Water 350 gm
Egg 5 biji
Evaporate Milk 100 gm
Vanilla Essence 1 tsp
Campurkan semua dan tapis.
* kalau taknak buat doh, beli saja puff pastry brand pampas dekat pasaraya macam saya buat di bawah..
Gunakan acuan tart, tekan kan doh atau puff pastry pada acuan tart. Tuangkan filling telur tadi dalam acuan dan bakat dalam 30 minit pada suhu 180'C..
Inilah egg tart saya...yummmyyyy... |
Comments
Post a Comment