Creme Brulee'
Salam sayang semua,
Tup tap tup tap, dah masuk bulam 3 , 2015..Di rumah sibuk ditempat kerja sibuk.. Tapi akakkk sempat lagi baking..Creme brulee buat bulan lepas tapi, tak sempat nak update blog..
Rasanya lemak berkrim, lebih berkrim dari cream caramel. Kalau cream caramel, caramelized sugarnya di bawah, tapi creme brulee, caramelized sugar nya diatas..Meh try resepi dibawah ni..
Heavy cream(brand Anchor) 850 ml
Vanilla bean 1 tsp
Kuning telur 2 biji
Telur 1/2 biji
Gula kastor 150 gm
Garam secubit (ikut rasa)
Gula perang untuk tabur atas creme brulee (agak-agak-ikut suke nak banyak ke sikit)
Cara-caranya:
Panaskan Heavy cream sampai suam-suam kuku, masukkan gula, garam dan vanilla bean. Kacaukan sehingga semua bahan larut. Kemudian tutupkan api. Pastikan bancuhan tadi, suam suam kuku dan campurkan semua telur. Tapiskan bancuhan masukkan dalam acuan ramekin bersaiz kecil, bakar mnggunakan teknik waterbath(dimana bakar diatas tray yang diisi air) dalam 30 minit.
Taraaaa...jadi dah...
Jangan lupa taburkan gula perang diatas creme brulee ni dan burn kan dalam oven(guna api atas)..
Jangan lupa taburkan gula perang diatas creme brulee ni dan burn kan dalam oven(guna api atas)..
Comments
Post a Comment