Resepi Blueberry Tart..
Actually, kalau nak buat tart ape pun, basic dia tetap sama
kita boleh pakai resepi yang sama untuk kulit dia
doh untuk kulit dia kita panggil SUGAT CRUST
sugar crust untuk dessert yang manis..
Kalau nak buat sardine roll kita guna doh SHORT CRUST..doh yang ni dia masin atau tawar..
So, kalau nak buat blueberry tart, kita duna SUGAR CRUST..
Nak buat tart ape pun boleh guna resepi doh ini, cuma adjust butter je...kalau nak buat tart gulung, kena kasi lembut sikit, so kena tambah butter sikit..
I shre kan resepi kat bawah ni..
Untuk Sugar crust dia atau kulit dia, I pakai resepi ni:
Soft flour 125gm
Butter 65gm
Egg yolk 1no
Caster sugar 30gm
Beat the butter and sugar sampai gebu.
Then, masukkan egg yolk, sebatikan.
dah sebati, masukkan tepung dan uli sampai jadi doh.(uli sekejap je)
Filling tu terpulangla nak isi ngan filling ape..
Apple pie boleh, chocolate pie boleh, pumpkin pie/tart boleh, durian pie or tart pun boleh guna resepi ni..
Kat bawah ni saya buat blueberry pie
Dah siap doh, tekan2kan doh kat dalam acuan, saya suka bakar kosong dalam
8 minit. Then angkat letak filling, dia, selepas tu saya coverkan atas dia dengan
doh yang balance..boleh tutp penuh atau, ayam2 kat atas tart or pie tadi..
jangan lupa sapu dengan kuning telur di bahagian atas, supaya
bila masak nanti, bahagian atas nampak cantik berkilat.TEMPTING!
Bakar dengan suhu 200'C dalam 30-45 minit...ikutla keadaan oven masing2..ada yang ok, cepatla, kadang2 oven tak stable membuatkan pie or tart kita lambat masak..
Boleh serve dengan vanilla ice crean..
hiasla atas dia cantik2..
Comments
Post a Comment