Kimchi Soup. . .
| Kimchi, kegemaran saya.. I akan makesure benda ni ada dalam peti sejuk... Beli? ohh no...buat sendiri la sayang.. Senang je buat dia ni.. Chinese Cabbage, Chili powder, Onion, I letak keledek and pic, daun bawang and season.. |
| Kimchi sedap makan waktu musim hujan/sejuk.. Segar sangat... |
| Selalunya I buat sup.. Letak daging, soft Tofu, onion,..kita boleh letak ikut suka kita nak letak apa.. Resepi : Kimchi Kobis Cina (tong baechu kimchi) Bahan-bahan A 1.25kg kobis cina 1 ¼ cawan garam 1.6 liter air Bahan-bahan B ( Kisar halus) 75ml air 160gm buah pear 125gm lobak putih 50gm cili merah 50gm bawang putih 90gm bawang merah Bahan-bahan C 100gm keledek putih-rebus, tapis dan lenyek lumat 125ml sos ikan 40gm serbuk cili 25gm kepingan cili kisar(chili flakes) ¾ sudu makan gula ½ sudu makan serbuk perasa Cara membuat 1. Belah atau potong kobis kecil-kecil. Cucikan kemudian rendam dengan bahan-bahan A selama 2 jam-3 jam. 2. Tapis kobis dan perah sedikit air dari kobis. 3. Campurkan bahan B yang dikisar dengan bahan C. Kacau sebati 4. Lumurkan bahan-bahan B dan C yang telah dicampur di setiap helain kobis. 5. Kemudian letakkan dalam balang. Curahkan bahan perapan yang lebih dalam balang. 6. Letakkan diluar selama 24 jam kemudian peram dalam peti sejuk selama 2-3 hari barulah diguna. Stew Daging dengan Kimchi Bahan-bahan 800ml air 300gm daging lembut-hiris 300gm Kimchi 1 sudu teh garam kasar ½ sudu teh gula 100gm tofu-potong dadu besar 20gm hirisan daun bawang-untuk hiasan 25gm hirisan tomato ceri-untuk hiasan Cara membuat 1. Rebuskan semua bahan kecuali tofu, daun bawang dan tomato sehingga ia mendidih dan daging masak. 2. Masukkan Tofu dan didihkan sebentar. 3. Padamkan api dan hiaskan dengan daun bawang dan tomato. Thanks to my bestfriend Azli Razali..tak yah nak taip resepi dah..I copy u punye resepi..hihi Credit to him.. Source: http://azlirazali.blogspot.com/2011/12/kimchi-dan-stew-kimchi.html#ixzz29RMVIfrM |
Comments
Post a Comment