Cream Caramel..
Cream Caramel...
hhmmm sungguh sedapp..Cam mana nak buatnye, very simple like ABC...(-;
Ingredients:
Gula hangus/Sugar ( Caramelized sugar ) 240 g
Gula Castor/Castor sugar 100 g
Telur/ Egg 6 nos/biji
1/2 teaspoon essence vanilla
Susu Segar/ Milk 250 ml
Cara/Method:
Buat gula hangus gulu then tuangkan dalam acuan..makesue bila masak gula hangus tu
bila semua dah burnt, gula dah hancur, masukkan sedikit air dan kacau sampai semua sebati, baru tunag kat
dalam acuan dia, bagi sejuk dulu..
Untuk caramel dia, masakkan susu sekejap dengan gula sampai gula cair, angkat dan masukkan
telur dan essence vanilla, jangan kacau sangat, sat gi cream caramel u all akan berlubang2 kat tepi
dia..just kacau bagi sebati then tapiskan..tuang kat dalam acuan tadi and bake about 30 to 45 minutes
dengan suhu 200'c..
BILA DAH MASAK, NAK BUAT APA?
BUAT LAH CAM KAT BAWAH..
Cam mana nak kuarkan... |
Memudahkan lagi kerja keluarkan cream caramel tu.. korek sikit keliling custart tu supaya lekang dari mould cream caramel tu... Then.. |
Cukup mudah...just terbalikkan je kat dalam plate..resepi? later k.. |
Comments
Post a Comment