Pankek/Crepe

Ok, untuk buat lempeng, enteng je..Selalunya lempeng ini akan dimakan bersama kuah contohnya pengat durian, kari, sardin dan kekadang kaya. Untuk western country, mereka served bersama aneka jenis jam, butter dan honey. Kat bawah ni saya letak honey dan hiaslah dengan buah-buahan.. Kalau pakai kamera DSLR, gambar memang cantik, just nak berblog hp pun boleh jadi kan sumber.
Ok, saya share kan disini resepi nak buat pankek.selalunya kat umah tak de resepi, bantai je kan, itulah yang tebal semacam je. Resepi ni boleh tambahkan dengan apa2 bahan tambahan yang anda suka contohnya jagung, kelapa, pisang, durian dan apa2 lah yang ada dirumah supaya nampak lebih enak.


Resepi:


  • 200gm tepung halus

  • 1 sudu besar gula kastor

  • 2 biji telur

  • 300ml susu(fresh Milk/air pun boleh)

  • 1 sudu besar butter cair/minyak jagung

  • Campurkan semua bahan dan tapis. Lepas tu bolehlah masak dalam non-stick pan.Selamat mencuba.Pancake ini boleh digunakan untuk membuat crepe suzette.

Comments

  1. atas ni tebal..tujuan untuk buat poster..sebenarnya resepi pancake saya ni nipis macam buat kuih ketayap tu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Penang mai!!!!

JJCM...Kari Itik, Ayam Kampung, Jalan Permatang Nibung..Permatang Pauh..

JJCM. . .Restoran Anggerik Desa, Seberang Jaya, Penang