Kek Triple Chocolate
Kek ini adalah hasil kreatif aku mengimprovise resepi dan bahan-bahan pastry yang ada ..Kek ini mudah je..Basically kena ada topping dia, kat sini saya pakai chocolate ganache, filling saya gunakan whipping cream dan gunakan 3 jenis chocolate(strawberry, mint,white). Kek yang digunakan adalah kek coklat.Boleh juga guna coklat sponge cake.Tapi is not very rich lah kek kita nanti.Lebih sedap gunakan Chocolate Cake.
Atasnya ditaburkan dengan desicated coconut(kelapa kering).Hiasan ni namanya gooseberry, buah ni boleh dimakan ye..
Emmm...Alhamdulillah, satu perkara lagi sudah selesai..tentang penempatan para pelajar aku ke organisasi luar..Moga-moga semuanya akan berjalan lancar tanpa sebarang masalah..Teringat pula sibijik kek yang aku buat sebelum ini. Kek triple chocolate....Meh kita share resepinye...
Untuk membuat Coklat Kek:
250gm butter
1cawan gula kastor
1/2sudu teh essence vanilla
4 biji telur
300ml susu cair
1cawan koko powder
2cawan tepung halus
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
Cara membuatnya adalah, pukul butter, gula dan essence vanilla sehingga kembang.Betul2 kembang dan warnanya agak putih/cerah.
Dalam periuk panaskan susu dan masakkan coco powder, kacau hingga sebati dan sejukkan. Tepung, Baking powder dan soda bicarbonate boleh diayak bersama.
Setelah butter tadi kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji dan boleh diselangi dengan tepung, Jangan over mixing(terlebih beat/pukul).Setelah semua telur dimasukkan, bolehlah masukkan semua tepung dan kacau sebati.Lastly, masukkan bancuhan coklat powder tadi kacau sebati. Masukkan dalam acuan dan boleh bakar selama 45 minit-1jam(mengikut ketebalan/saiz) dengan suhu 180'c.
Filling:
Cairkan 250gm strawberry coklat, 250gm white chocolate, 250gm mint chocolate secara berasingan menggunakan kaedah double boiling. Pukul 500gm Anchor Whipping Cream yang tawar(selalunya kita gunakan untuk buat creamy soup) sehingga stif.Bahagi 3 bahagian.Setiap jenis coklat tadi dicampurkan kepada tiga bahagian whipping cream tadi.
Topping:(Chocolate Ganache)
500gm cooking chocolate
125ml whipping cream(tawar-untuk soup)
1sudu butter
Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga coklat caik.Matikan api dah sejukkan dengan suhu bilik.
Assemble Cake(satukan kek):
Potong kek 4 tingkat. Sapukan lapisan pertama dengan coklat cream perisa mint dan ratakan, dilapisan kedua dengan perisa white chocolate dan lapisan ketiga dengan strawberry coklat.Lapisan terakhir sebagai penutup atas.Kemudian ambil coklate ganache dan sapukan atas dan keliling kek dengan coklat ganache.Hiasan atas boleh ditaburkan dengan icing sugar atau apa-apa jenis kekacang.Selamat mencuba....
Comments
Post a Comment