Choux paste untuk buat cream puff/profiteroles/eclairs/swan
Inilah bahan2nya untuk buat choux paste atau doh buat crean puff
termasuk telur dibawah..Caranya, masak semuabahan kecuali tepung dengan telur.
masak sehingga mendidih, dah didih masukkan tepung , kacau sampai dia lekang dari pot tersebut.
Sejukkan, dah sejuk pukulkan dengan semua telur tu...
PENTING: jangan pukul masa panas2, masak kang telur tu..
Haaa..
Yang kat bawah ni, bahan nak buat Pastry Cream, filling untuk
choux paste kat atas ni.
Very simple...
Campur semua bahan...kacau sebati, tapiskan kedalam periuk..
panaskan api sederhana, masak bancuhan tadi dan kacau sehingga pekat.jangan berhenti kacau..
Nanti berketul.Dan likat, matikan api, sejukkan...
Tonggang tebalik gambar kat sini...
Kat bawah ni, cara nak buat eclair guna choux paste tadi..pipe je guna
piping bag and noozle.
inilah hasilnya....
Swan...Ada 6 ekor gitu..
Ini cream puff....








Comments
Post a Comment