Basic Vegetables cutting

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Pagi ini, terbekenan dengan satu entry dari Chef Aril

, basic vegetables cutting salah satu chapter dalam basic western subject. Chef Aril, akak mohon permission untuk ambil gambar and share the knowledge dengan sesiapa yang lawat akak punye blog ni.

Ok , boleh la belajar menyebut dan mengingat cara potong sayur di bawah..

1: Julienne
2: Brunoise
3: Batonnet
4: Jardiniere
5: Macedoine
6: Paysanne
7: Chifonade
8: Shredded
9: Mirepoix
10: Minced
11: Chopped
12: Concasse
13: Onion Brulee
14: Tourne
15: Fondant and chateau
16: Vichy
17: Onion Pique
18: Floret

Comments

Popular posts from this blog

Penang mai!!!!

JJCM...Kari Itik, Ayam Kampung, Jalan Permatang Nibung..Permatang Pauh..

JJCM. . .Restoran Anggerik Desa, Seberang Jaya, Penang